Yangın Kapısı Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

06-11-2020 09:21
Yangın Kapısı Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Yangın Kapısı Nedir? Yangın Kapısı Özellikleri Nelerdir?

Yangın kapısı, iş yerlerinde, okullarda veya binalarda acil durumlarda kullanılan ve mutlaka olması gereken bir çıkış noktasıdır. Yaşam alanlarında acil çıkış gerektiği anlarda bu çıkış noktaları hayati önem taşırlar. Bu derece önemli olan bu kapıların kaliteli olması, kilit sisteminin sağlam olması, acil durumlarda tutukluluk yapmaması gibi özelliklere sahip olması gerekir.

Yangın ve deprem gibi durumlarda kullanılan bu kapılar eğer üst katlarda iseniz yangın merdivenine açılmaktadır. Bu sayede kendinizi binadan dışarı atarak yaşama tutunma yüzdenizi artırabilirsiniz. Eğer bu kapı zemin katta ise direkt olarak binanın dışına, sokağa veya bahçeye çıkarsınız.

Bu hızlı ve güvenli çıkışların gerçekleştirilebilmesi için kullanılan kapı ve kilit sistemi insanları zorlamamalıdır. Normal zamanlarda dışarıdan gelecek tehlikelere karşı dayanıklı olduğu kadar içerden çıkarken de çok kolay açılmalıdır. Bu sayede iki yönlü fayda ile büyük bir hizmet verebilirler.

Yangın Kapısı Özellikleri Nelerdir?

Özellikle yangın durumlarında birçok kişi bir anda acil çıkış kapılarına yönelmekteler. Bu kapılar hayati açıdan çok önemlidir. Yangından etkilenmemeleri, alev almamaları ve insanları zorlamaması gerekmektedir. Sıradan bir kapı ve güvenliksiz kilit sistemi kullanımı çıkış noktaları için uygun değildir.

Sıradan bir kapı sisteminin çıkış noktasına konulduğu vakit o kapı yangından etkilenecektir. Yanacaktır ve kapı kolu tutulamayacak bir sıcaklık derecesine çıkacaktır. Tüm bu durumlar da insanların güvenli şekilde bina dışına çıkmasına engel olacaktır.

İşte tüm bunların olmaması için dayanıklı özelliğe sahip yangın kapısı üretilmiştir. Bu kapılar yangından etkilenmemektedir. İnsanların hızlı ve güvenli şekilde dışarı çıkmalarına olanak sağlamaktalar. Yangının büyüme nedenlerinden biri olarak hava akımı gösterilmektedir. Bu kapılar hava akımını engelleyerek yangının büyümesine de engel olmaktadır.

Bu kapılarda genel olarak panik çıkış kilidi kullanılmaktadır. Bu kilitler içerden dışarı çıkmak isteyenlere büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Kapının eni boyunca uzanan bu kilidi aşağı doğru itmek açılması için yeterlidir. Bu denli kolay açılması yangın durumlarında büyük fayda sağlamaktadır.

Yangın Kapısı Bakımının Önemi

Özellikle son dönemlerde yaşanan felaketler, güvenli çıkış noktalarının önemini bir kez daha gözler önüne sermiş durumda. AVM, eğitim kurumları, iş binaları gibi kalabalık ortamlarda insanlar bir an önce dışarı çıkmak istemekteler. Herhangi bir afet durumunda direkt olarak acil çıkış kapısına yönelmekteler.

Yoğun kalabalık durumlarında bu kapıların açılamaması gibi bir durumda beklenmedik felaketler yaşanabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için kapıların kontrolü sık sık yapılmalı ve bakımları aksatılmamalıdır. Kapının kolay açılıp açılmadığı belli periyotlarla denenerek test edilmelidir. Herhangi bir acil durumda insanlara zorluk çıkarmaması için kontrolleri yapılmalıdır.

Bu kapılar genel olarak yangından etkilenmeyen maddelerden üretilmektedir. Ama bu durumu riske atmamak gerekir. Kapıların dayanıklılık dereceleri ölçülmelidir. Kilit sisteminin kolay açılabilme özelliğine sahip olduğundan emin olunmalıdır. Bu kontroller sayesinde, herhangi bir acil durumda insanlar kolaylıkla ve güvenli şekilde dışarı çıkabileceklerdir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.