Sanayilerde, Fabrikalarda, Depo ve Antrepolarda Yangın Kapısı Seçimleri ve Yönetmeliğin Şartları

21-12-2020 12:44
Sanayilerde, Fabrikalarda, Depo ve Antrepolarda Yangın Kapısı Seçimleri ve Yönetmeliğin Şartları

Yangın kapısı hayatımızın olmazsa olmaz ekipmanları arasında yer almaktadır. Kapı sistemleri sektörü içerisinde de üretimi ve satışı en çok gerçekleştirilen modellerden birisidir. Satışının bu kadar fazla olmasının altında yatan temel sebeplerden birisi istenmeyen durumlarla karşılaşmamak adına alınan önlemlerden dolayı olmaktadır.

                      

Bilindiği üzere büyük etkisi olan yangınlardan korunma yollarının başında yangın kapıları gelmektedir. Sadece bireysel bir korunma sisteminin çok ötesinde yer alır. Yangın yönetmeliğiyayınlanması doğrultusunda insan yoğunluğunun olduğu noktalarda temin edilmesi ve kullanıma sunulması zorunludur. Yönetmeliğe uygun olarak hareket etmek isteyen kişilerce yangın kapısı kullanımı oluşturulur.

 

Yangın kapısının sıklıkla tercih edildiği noktalar başında iş yerleri gelmektedir. Sanayiler, depolar ve fabrikalar bunların başında yer alır. Sadece yaşam alanları değil iş ve eğlence noktaları da korunmak adına önem taşır. Çünkü yangının hangi zamanda ve nerede çıkacağı belli değildir. Bundan dolayı genel olarak her alanda korunma ve kolay tahliye sağlamak adına tercih edilmektedir.

 

Yangın Kapısı Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Yangın kapısı temin edecek kişi ve kurumların öncelikli olarak güvenilir bir firma bulması gerekir. Günümüzde kapı sektörü içerisinde bulunan firma sayısı oldukça fazladır. Ancak yangın kapıları ayrı bir önem arz ettiğinden kalite konusunda şüphe oluşturmayacak firmadan teminatını sağlamak önemlidir.

 

İnternet üzerinden firma araştırması yaparak doğru firmaya ulaşılabilmektedir. Referanslarımız ve müşteri memnuniyetimiz neticesinde Kupli Kilit olarak bu noktada ön sıralarda yer almaktayız. Sistemimiz üzerinde satışa sunduğumuz yangın kapıları oldukça güvenilir ve kalitelidir. Isıya karşı korunaklı olması da tercih edilmesi noktasında etkili olmaktadır.

 

Kalitesiz ürünler ile oluşturulan kapıların varlığı hiç olmamasıyla eş değer bir durumdur. Bundan dolayı en ufak bir ısıda tepki gösterecek ve yanacaktır. Yanması halinde kişilerin çıkış alanları kapanacağından istenmeyen durumların oluşması mümkün hale gelecektir. Bunun yanı sıra itfaiye ekiplerinin de dışarıdan müdahalesi engellenmiş olacaktır.

 

Yangın kapısı tercihi sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise hiç şüphesiz yangın yönetmeliği konusunda uygunluğudur. Firmalar satışları esnasında uygunluğu bulunuyorsa bu konuda belirtme yapmaktadır. Bünyemizde satışa sunduğumuz kapılarda yönetmeliklere uygun şekilde üretilmiştir. Yönetmelik dışı gerçekleştirilen yangın kapısı bir önem arz etmemektedir.

 

Yangın Yönetmeliğinde Bahsedilen Özellikler Nelerdir?

Yangın kapısı diğer kapılardan farklı olarak üretilmektedir. Yönetmelik çerçevesinde belirtilen boyut, yapı durumu dışında kalanların kullanılması uygun değildir. Yangın kapısının istenen işlevi yerine getirebilmesi adına boyutundan yapısında kadar değişik durumlar etkili olmaktadır. Bundan dolayı en ufak ayrıntı bile geri planda kalmadan üretilmelidir.


Yangın yönetmeliği içerisinde yangın kapısı konusunda değinilen ilk nokta ebatları konusunda olmaktadır. Kişilerin panik ve endişe sırasında çıkışlarını kolaylaştıracak bir boyutta olması hedeflenir. Bu boyut 80 cm ile ifade edilmiştir. 80cm genişliğinden az olan yangın kapılarının herhangi bir kullanım noktası bulunmamalıdır. Müşteriler siteler içerisinde inceleme yaparken bu konuya dikkat etmelidir.

 

Yangın panik barları ise yangın kapısıekipmanları arasında en önemli işleve sahip olandır. Yönetmelik içerisinde de değinilen bu konu kişilerin kolay çıkış sağlaması adına dile getirilmiştir. Normal kapı kolları ile kıyaslandığında daha pratik olması ve hızlı hareketi sağlaması tercih edilmesi noktasında etkili olur.  Isıya karşı dirençli olması da etkili olan bir diğer unsurdur.

 

Yangın Kapısı Kilitleri

 

Yangın kapıları kullanım hali dışında insanların olmadığı zaman diliminde kilitli bulunması gerekmektedir. Normal şartlar altında genellikle dışarıdan gelecek bir müdahale ile açılması zor olsa da yangın kapı kilitleri kullanılması gerekir. Kupli Kilit sitemiz üzerinde buluna yangın kapısı kilitleri bu anlamda kişilerin güvenliği için üretilmiştir.

                      

Yangın kapısı kilitleri bilinen çeşitleri ile oldukça yaygındır. Ancak kişi ya da kurumlar daha yüksek koruma sağlamak adına farklı kapı kilit çeşitlerini tercih edebilmektedir. Elektromanyetik kilitsistemleri bunların başında yer alır. Elektrik akımı ile çalışan kilit sistemi yüksek kuvvet uygulanması durumunda bile dışarıdan gelen tehlikelere karşı koruma sağlar.

                      

Yangın kapı kilitleri konusunda bilinmesi gereken bir diğer bilgi yangın yönetmeliği içerisinde bulunmaktadır. Yönetmelik içerisinde yer alan bilgiye göre yangın kapıları insanların bulunduğu zaman dilimleri sırasında kesinlikle kilitli olmamalıdır. Kilitli olması neticesinde içeride bulunan kişilerin dışarıya çıkması oldukça zorlaşacaktır.

 

Kilit durumu sadece bireylerin dışarıya tahliye edilmesi ile sınırlı olmamaktadır. İtfaiyecilerin de içeriye girerek müdahale etme konusunda sıklıkla gerçekleştirdiği durumlar arasında yangın merdivenlerinden giriş bulunur. Kişiler kısa sürede doğru müdahale sağlayabilmek adına girişi buradan sağlamaktadır. Bundan dolayı yönetmelik içerisinde de belirtildiği üzere çalışanların giriş çıkış yapabileceği konumda bulunmalıdır.

Yangın Kapısı Ücretleri Nelerdir?

Yangın kapısı çok sayıda üretilmesi neticesinde fiyat aralıklarında değişiklikler yaratmaktadır. Genel olarak yangın yönetmeliğine uygun kapılar 2.000 ile 10.000 TL arasında değişmektedir. Firmaların kazanç sağlamayı hedeflemesi doğrultusunda fiyatlarda artışa gittiği belirtilmektedir. Yönetmeliğe uygun olmasının dışında bütçelere de uygun olan yangın kapısı çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.