Panik Barların Kullanıldığı Alanlar

21-12-2020 11:58
Panik Barların Kullanıldığı Alanlar

Panik Barların Kullanıldığı Alanlar

 

Kapı sistemleri içerisinde bulunan yardımcı ekipmanlar kullanıcılara belirli avantajlar sağlamaktadır. Çoğu zaman kapı sistemleri denildiğinde akıllara ilk olarak kilit sistemleri gelse de durum bununla sınırlı kalmamaktadır. Üretimi sağlanan kilit sistemleri arasında öyle ürünler bulunmaktadır ki bunlar kimi zaman kullanımı zorunlu olmaktadır.


Panik barlar bu anlamda kullanılması hayati öneme sahip kapı destek elemanları arasında bulunur. İsim olarak daha önce duyulmaması muhtemeldir. Ancak çoğu insan yaşamının bir döneminde bu ekipman ile bir şekilde karşılaşmış olması muhtemeldir. Kullanım alanları bir kapı sistemine uygun olarak üretilirler. Bundan dolayı önemleri büyük olmaktadır.

 

Panik Bar Nedir?

Panik bar, yangın kapı sistemi içerisinde bulunan yardımcı ekipmandır. Yangın kapıları işlevleri neticesinde diğer kapılardan farklılaşmaktadır. Bu kapıların acil durumlarda kullanıldığı bilinmektedir. Bundan dolayı kapı kilit ve açılışları farklı fonksiyonlara sahip olmaktadır. Kişiler bu anlamda yangın kapılarına panik bar alabilmektedir.

Yangın kapıları üzerinde bulunan basit bir şekilde açılmasını ve kapanmasını sağlayan ekipmanlar panik bar olarak adlandırılır. Alışık olunan kapı kolunun aksine çalışma yöntemi değişir. Aşağı baskı yapılması neticesi ile kullanılmaktadır. Yangın kapıları bu sayede açılabilmektedir. Bunun yanı sıra geriye (iç tarafa) doğru çekilmesi ile de kapıların kapatılması mümkün olmaktadır.

 

Panik Bar Ne İşe Yarar?

Yangın ve deprem durumları hızla dışarıya tahliye olunması gereken zamanlardır. Yaşanılması istenmeyen ancak başa gelindiğinde ise insanlarda şok etkisi yaratır. Teknoloji ve üretim alanında sağlanan gelişmeler doğrultusunda özellikle yangınlardan korunabilmek adına üretim malzemeleri değişiklik göstermiştir. Üretilen ekipmanların sayısı ve kalitesi artmıştır.

Öncelikle yangın sırasında kişilerin normal kapılardan çıkışındaki yoğunluk engellenmesi ve aynı zamanda yangın içerisinde kalmadan çıkışı sağlanması için yangın kapıları üretilmiştir. Yangın kapılarıbulunması zorunlu araçlar arasında bulunur. Ülkemiz içerisinde yayınlanan yönetmeliklere göre kullanımı şart koşulmuştur.

 

Yangın kapıları sadece kişilerin hızlı güvenli bir şekilde çıkmasında değil aynı zamanda üretim malzemesine göre de yangının dışarı çıkmasına engel oluşturur. Panik barlar da bu noktada yangın kapısının hemen açılmasına ve tahliyeyi hızlandırmaya yaramaktadır. Bilinen kapı kolları endişe ve istenmeyen durumlarda hızlı bir şekilde kullanılamayabilir.


Panik bar ise yangın ve deprem durumlarında acil çıkış için üretilmiştir. Üretimi sırasında ortaya konan mekanizması sayesinde çocuklar tarafından da açılabilmektedir. Acil durumlarda bu sayede hızlı reaksiyon göstererek şokun etkisi atlatılmasa bile dışarıya erişim sağlanır. Panik barların üretimleri belirli bir sistem içerisinde olduğundan hızlı tahliye ve hareket konusunda işlevsellik sağlar.

 

Panik Bar Kullanım Noktaları Nelerdir?

Kupli Kilit firmamız tarafından da üretimi sağlanan panik barlar belirli noktalarda kullanılmaktadır. Kullanımı kişilerin inisiyatifine çoğu zaman bağlı olmamaktadır. Çünkü ülkemiz yetkilileri tarafından yayınlanan yangın yönetmeliği ve yapı durumları arasında panik bar kullanımına yer verilmiştir. Özellikle yapıları üreten kişilere bu durumda uyarılar yapılmaktadır.

 

İnsanların sağlığı konusunda oldukça önemli bir yere sahip olan panik barlar bu anlamda kimi alanlarda zorunludur. Bulunması zorunlu olan alanlar arasında:

·Hastaneler,

·Toplu konut alanları,

·Oteller,

·Yurtlar,

·Alışveriş merkezleri,

·Otobüs terminalleri bulunur.

Liste bununla kalmayarak insan sayısının yoğun bulunduğu alanlar için genelleştirilmiştir.

Ülkemizde daha önce haberlerde de panik bar ve yangın kapısının bulunmamasından dolayı üzücü birçok duruma şahit olduk. Özellikle yurt ve hastanelerde bulunmasına özenle davranmak gerekir. İnsan sayısının çok olduğu bu alanlarda kolay bir çıkış noktasını sağlamak ve yoğunluğu bir şekilde kontrol altına alabilmek adına panik bar kullanımı önem arz etmektedir.

 

Panik Bar Kullanılmazsa Neler Olur?

Panik bar kullanımı neticesinde kriz anlarında hızlı bir ortamdan çıkış sağlanır. Panik bar kullanılmadığında bu hareket hızı yavaşlar. Kişiler istenen hızda dışarıya çıkamayabilir. Aynı zamanda normal kapı sistemleri de yangın sırasında yanabilmektedir. Ancak yangın kapısı ve panik barlarateşe karşı özel olarak üretilmiştir.

Kupli Kilit firması olarak yönetmeliklere uygun olarak ürettiğimiz çok çeşitli barlar bulunur. İstenen yangın kapısına uygun olarak panik bar tercihini bizlerden temin alabilirsiniz. Panik barın kullanılmaması durumlarında müşterilerimizi aynı zamanda yönetmeliğe karşı geldiklerinden dolayı para cezası ile karşılaşacaklarını da hatırlatmakta fayda bulunur.

 

Panik Bar Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Panik barlar kullanım amacı kritik bir duruma dayandığından satın alma sırasında büyük bir özen gösterilmesi gerekir. Firmanın güvenirliği bulunmadığı takdirde satın alma gerçekleştirilirse kişilerin istenen işlevi yakalaması mümkün değildir. Bundan dolayı temin ederken belli başlı konulara eğilmek kişilere kolaylık sağlayacaktır.

 

Dikkat edilmesi gereken ilk özellik şüphesiz kaliteli bir üretime sahip olmasından geçer. Kullanılan malzeme yapısı incelenmeli ve soruşturulmalıdır. Yangına karşı olan dayanıklılığı bu gibi zamanlarda yol gösterici olacaktır. Aynı zamanda temin edilirken yönetmeliğe uygun panik bar olmasına dikkat edilmesi gerekir. Sektör içerisinde uygun olmayan ürünlerin satışa sunulduğu firmamızca tespit edilmiştir.

 

Kapı sistemleri bünyesinde bulunan birden fazla kategorimizi sitemizden inceleyebilirsiniz. Panik bar çeşitlerimize ise buraya tıklayarakulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.